ЕС даде на местните правителства избор да решават сами за отглеждането на ГМО

Отделните страни от ЕС ще могат самостоятелно да забраняват отглеждането на генетично модифицирани (ГМ) култури съгласно новото, компромисно споразумение, което бе договорено във вторник. То сложи край на години застой относно бодливия въпрос за ГМО в ЕС.

Цял списък с генетично модифицирани продукти очаква одобрение от ЕС. Гласуванетона новото решение на Европейския парламент дава зелена светлина з разглеждането на този списък.

GMO

Страните-членки на ЕС ще могат да отказват евентуални разрешенията за ГМО, но околната среда активисти твърдят, че новият закон не е достатъчно силен. Индустрията също се оказа недоволна, оплаквайки се, че съгласно компромисното решение страните ще са в състояние да отхвърлят ГМ културите поради „ненаучни причини“.

Масово отглеждани в Северна и Южна Америка и Азия, ГМ културите предизвикаха голямо разделение в Европа . Много страни, включително Франция и Германия, им се противопоставят, а други – като Великобритания – искат да ги отглеждат.

Гласуването в парламента в Страсбург е почти последният етап от законодателния процес. Планът ще се превърне в закон, след като бъде подписан от държавите-членки и публикуван официално, което се очаква да се случи през следващите седмици.

Витенис Андриукатис, европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните, приветства резултата. Индустриалната организация EuropaBio пък, в която членуват компании като Syngenta и Monsanto, твърди, че компромисната сделка е негативен сигнал към индустриите, които възнамеряват да инвестират в Европа.

Това е още един пирон в ковчега на генетично модифицираните култури“, коментира Ивайло Попов, координатор на направлението храна и земеделие в еко-сдружение „За Земята“ по повод решението на Европейския парламент. „Макар и да не е идеален, този нов механизъм позволява на правителствата да затворят вратата за биотехнологичните култури в Европа и да насочат земеделието в една по-устойчива посока. Обществеността постоянно отхвърля ГМ храните и подкрепя все повече екологичното земеделие и местно произведените храни. Призоваваме националните правителства, включително и българското, да използват тази нова власт и да запазят страните ни без ГМ посеви“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*