На свобода полетя Първолет – бебе-белоглав лешояд, отгледан в Спасителния център

Първородният син“ на двойка белоглави лешояди, отгледан в Спасителния център за диви животни в Стара загора, заедно с още 34 лешояди от Испания, напусна центъра и полетя по своя път към свободата, похвалиха се ветеринарите от СЦ.

Всички птици бяха прегледани, обезпаразитени и маркирани със специални крилни марки и пръстени. Те ще позволят разпознаването им на свобода. Лешоядите, които идват от Испания, по традиция получиха жълти крилни марки с черни букви. Това е последната пратка лешояди, пристигнали в рамките на проекта „Завръщане на лешоядите в България“.

watermark.png_BR_90_5_5
Обезпаразитяване преди полета към свободата. Снимка: Крум Сираков

Първолет обаче е специален – първото бебе на СЦ, излюпено и отгледано от белоглави лешояди в Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани“ – Стара Загора. „Понеже е българче, и за да можем да го различаваме от другите, Първолет получи зелен пръстен В65 (В е буквата, избрана за България) и синя крилна марка с жълт код В65“.

Птичето се излюпи на 29 април 2014 година, но през август напусна родното си гнездо, след като злоупотреби с търпението на своите грижовни родители. От декември 2014 Първолет е компания и главатар на групата от 34 нови белоглави лешояди, които пристигнаха от Испания. От тях се надяваме той да се научи как да се държи като истински лешояд, как да търси храна и разкъсва жилавите кожи, с които се храни“.

След близо месец заедно лешоядите потеглиха към своята последна спирка по пътя към свободата – специалните волиери за адаптация в Стара планина и Кресна. Те ще имат няколко месеца да се ориентират и запознаят с вече освободените лешояди, след което ще отлетят на свобода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*