Полярните мечки мигрират в търсене на по-дълготраен лед

Някои групи полярни мечки са започнали бавно да мигрират към островите на север от континенталната част на Канада, които поддържат арктическия лед за по-дълго, според ново научно изследване. То прогнозира, че миграцията на мечките, свързана с изменението на климата, ще продължи.

polar-bear-529659_640

Изследването, публикувано по-рано този месец в списание PLoS ONE, е на базата на ДНК, взета от близо 2800 бели мечки в страни, където живеят такива животни – САЩ, Русия, Канада, Гренландия и Норвегия. Изследователите са проследили движението чрез генетичната прилика у мечките от четирите области.

Мечите групи от източната арктическа зона на Канада и морската зона около Източна Гренландия и Сибир са поели на пътешествие към канадския архипелаг, известен също като Арктическия архипелаг, където ледът е по-богат, показва проучването.

Каналите през островите, известни като Северозападните пасажи, в последно време се разглеждат като потенциално ценни морски пътища, докато арктическите ледове се топят.

Районът, който е привлякъл по-голям брой бели мечки, се намира на север от канадската територия, близо до Нунавут и Северозападните територии. Той се състои от повече от 36 хиляди острова и обхваща повече от 1 400 000 кв. км).

Миграцията е обхванала последните 1-3 поколения при популярите бели хищници, което ще рече между 15 и 45 години, обясни изследователят от щатската геоложка служба Елизабет Пийкок, водещ автор на изследването.

Мечките избират тази област, защото е „там, където морето е по-устойчиво на лятното топлене поради циркулационните модели, комплексна география и хладните северни географски ширини“, казва Пийкок.

Канадският архипелаг може да служи като бъдещо убежище за полярните мечки, които разчитат на арктическите ледове, за да могат да пресичат пътя между земните маси в търсене на храна и подходящо място за чифтосване, според изследователите.

От 1979 г. насам пространствените измервания на леда в Арктика през есента сочат намаление с повече от 9% на десетилетие за периода чак до 2010 г., заявиха изследователите. Според тях, последните модели на затоплянето сочат, че можем да очакваме да станем свидетели на лято без лед в Арктика – и то преди средата на века.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*