Започва 39-то ежегодно среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България

duck-61679_640

От 16 до 18 януари 2015 година ще се проведе 39-то ежегодно среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. То се осъществява със съвместното участие на експерти от Изпълнителна агенция по околна среда, Регионалните инспекции по околна среда в София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен и дирекции на НП „Централен Балкан”.

В преброяването ще се включат и Природните паркове ПП „Врачански Балкан”, ПП ”Сините Камъни”, ПП „Странджа”, ПП „Русенски Лом”, ПП „Българка“, специалисти-орнитолози от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) и Националния природонаучен музей при БАН, специалисти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БЗДП), Сдружение с нестопанска цел „Зелени Балкани“, други неправителствени организации и доброволци. Преброяването е с координатор за Европа – Wetlends International.

И тази година в мониторинговия доклад са включени най-важните за водолюбивите птици на територията на България, много от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Тяхното наблюдение осигурява отчитането на 98% от числеността на презимуващите в страната водолюбиви птици и техните зимни местообитания. В рамките на тазгодишното преброяване ще бъдат посетени крайбрежието на река Дунав и цялото Черноморско крайбрежие.

Установените зимуващи птици ще бъдат докладвани към Wetlands International, а събраните данни ще бъдат въведени в Националната информационната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР).

Преброяването се осъществява по методика към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (БСМБР) от 2007 година. В международен мащаб то се провежда от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където зимуват. Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*