Покачването на морското равнище се ускорява повече, отколкото се смяташе досега

Покачване на морското равнище през последните две десетилетия се е ускорявало по-бързо, отколкото се смяташе досега. Това е поредният знак за изменението на климата, което застрашава бреговете по света, на Флорида до Бангладеш.

Докладът е преоценил записите от повече от 600 приливни измервания, установявайки, че някои показания за периода 1901-90 са надценени относно покачването на морското равнище. Въз основа на преразгледаните цифри за тези години става ясно, че ускоряването на покачването на морското равнище в периода след тези години е по-голямо, отколкото се предполагаше до момента.

sea-554012_640

По-раншните показания са били непълни или изопачени от местни фактори, сочи новият анализ. Той „предполага, че ускорението в последните две десетилетия е д 25% по-голямо, отколкото се смяташе досега,“ обясни Карлинг Hay, канадски учен в Харвардския университет и водещ автор на изследването, публикувано в списание Nature.

Проучването сочи, че покачване на морското равнище ( причинено от фактори като топленето на ледниците) е било средно с около 1,2 мм годишно в периода 1901-90 г. Това е по-малко от досегашните оценки. След този период обаче оказването е било средно с по 3 мм на година – през последните две десетилетия. Очевидно това е свързано с ускоряващото се размразяване на ледниците.

Миналата година Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата (IPCC) оцени степента на топене на ледовете през 1901-90 г. на около 1.5 мм годишно.

На база изводите това ново проучване твърди, че новите открития могат да се отразят на прогнозите за бъдещите темпове на покачване на морското равнище – особено тези на базата на историческите тенденции.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*