Холандци жънат електричество от живи растения за захранване на улично осветление

teichplanze-49213_640

Холандска фирма е започнала да добива електричество от живи растения, което след това използва за захранване на телефони и дребни устройства, Wi-Fi горещи точки, а сега и над 300 LED улични лампи в два обекта в Холандия. Компанията „Plant-е“ дебютира проекта си „Звездно небе“ през ноември 2014 г. на мястото на стар склад за боеприпаси, наречен HAMbrug, близо до Амстердам. Растителното електричество се използва и в близост до централния офис на компанията във Вагенинген.

cfc3f17559-Gras_Plant-MFC.jpg-for-web-largeОснователите на Plant-е се оглеждали за метод за добиванен а енергия от естествения свят, чудейки се дали част от енергията в природата не може да бъде използвана от хората. Те намерили отговора в един страничен продукт на фотосинтезата при растенията. Електрическите модули на Plant-е могат да се окажат следващата голяма стъпка или даже революция в чистата енергия.

Улавянето на енергия от растящите растения е извървяло дълъг път от ученическата скамейка, когато децата правеха експерименти с часовници, захранвани от картофи. Подходът на Plant-е стъпва на същия принцип, но е коренно различен, защото технологията не наранява растението, за да впрегне енергията му. Не само, че тя генерира електричество, без да навреди на растението, но и количеството електроенергия, което се добива, всъщност е доста съществено, казват учените.

За проекта си с уличното осветление фирмата е въвела процес за производство на електроенергия от растения, посадени в кашпи от по два два квадратни метра. Растенията извършват фотосинтеза, като по същество превръщат слънчевата енергия в захари. Докто растат, растенията винаги произвеждат повече захари, отколкото са им нужни. Излишъците се изтласкват през корените в почвата. Тези захари се разграждат, при което освобождават енергията. Системата на Plant-e използва електроди в почвата, за да „изчаква“ разграждането разпределението на тази растителни отпадъци, които се разпадат на ротони и електрони.

Основателите на фирмата се надяват, че тяхната технология някой ден ще се използват за осигуряване на енергия в бедните райони на света, където има изобилие от растителност, но никога не е имало електричество. А това засяга приблизително 25 процента от населението на света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*