Зоват Индия да спре изселването на племена от резервата от „Книга за джунглата“

Хилядите хора от местни племена, които са са били изгонени от резервата за тигри в централната част на Индия, вдъхновил Ръдиард Киплинг за неговата „Книга за джунглата“, трябва да могат да се завърнат по своите родни места. Това обяви наскоро група за защита на правата на местното коренно население.

tiger-114550_640

Около 450 семейства, наброяващи около 3000 души, от племената Байга и Гонд в тигровия резерват Канха бяха изгонени през юни миналата година. От местната горска служба са заплашили хората, че ще пуснат слонове да изпотъпчат домовете и посевите им, ако не напуснат.

Хората от племената не са били преселени подсигурени с някакъв алтернативен източник на доходи. Някои семейства са получили част от обезщетението, което са очаквали, а други не са получили нищо. Сега техните общности са разпилени из околните села.

Ако Индия не позволява на Байга и Гонд да се върнат по родните си места и не спре прогонването на другите селяни, тези общности ще бъдат напълно унищожени,“ каза стивън Кори, директор на международната организация Survival International.

Директорът на тигровия резерват Канха Джей Ес Чаучан опроверга обвиненията в насилствено изселване. Той добави, че около 1200 селяни са били преместени от 2010 г. досега с договорено обезщетение от един милион рупии (16 000 щатски долара).

Ние никога не сме преселвали някого желанието на жителите на селото. Никой не може да направи принудително преместване. Ние ги преместваме само след като са избрали това и то в писмен вид“, добави директорът. Според него, племената са щастливи по новите си домове.

Въпреки въвеждането на „про-бедняшки“ политики, икономическият бум в Индия като че ли подминава много племенни общности, които съставляват повече от 8 процента от 1,2 -те милиарда жители в страната. Те живеят в отдалечени села и се прехранват главно чрез земеделие, отглеждане на добитък и събиране и продажба на плодове и горски продукти.

Специален Закон за горските права, който признава правото на местните племена да обитават горите и земите на предците си, бе приет през 2008 година. Някои еколози обаче се опасяват, че това възпрепятства усилията за опазване на дивата природа и насърчава бракониерството. От организации за защита на човешките права като Survival International пък казват, че племенните хора не участват в бракониерството и даже са най-добрите природозащитници.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*