Немските офшорни вятърни мощности надскочиха „летвата“ от 1GW

Офшорният ветроенергиен капацитет на Германия се е увеличил повече от два пъти през миналата година благодарение на затоплянетона инвестиционния климат. Постижението е важна стъпка от марша на най-голямата икономика на Европа към нейната амбициозна цел за възобновяемата енергия.

Към края на 2014 г. общият капацитет на инсталираните офшорни вятърни мощности възлиза на 2,35 гигавата, на фона на с 915 мегавата в края на 2013 г., каза в четвъртък германската инженерна асоциация VDMA.

pinwheel-488552_640

От тези 2,35 GW около 1,05 GW са вече свързани към електрическата мрежа, посочи VDMA. Организацията подчерта необходимостта от ускоряване на реализирането на мрежовите връзки, за да може Германия да постигне целта си да има 6,5 GW вятърен капацитет – инсталиран и свързан – в срок до 2020 г.

В края на 2015 г. ще имаме около 3 GW капацитет, свързан към мрежата, което се равнява на една инвестиция от около 10 милиарда евро в немската офшорна вятърна индустрия“, заяви Норберт Гийзе от VDMA.

Общо 543 офшорни вятърни турбини са монтирани около бреговете на Германия досега. За разлика от наземните ветроенергийни ферми, офшорните паркове не са изправени пред ограничения за размера на турбините. В същото време постоянните морски ветрове им позволяват да се въртят през около 42 процента от времето, тоест около два пъти повече в сравнение с „коефициента на натоварване“ на турбините на сушата.

Въпреки всичко на тази технология се пада по-малко от 1% от потреблението на енергия в Европа. Офшорните системи остават нишова технология засега, затруднена от високите разходи и ограничените данни за дългосрочното въздействие на бурите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*