Папата: климатичните промени са най-вече по вина на човека

Аз не знам дали това е изцяло (по вина на човека), но в по-голямата си част е именно заради човека, който непрекъснато смазва природата“, заяви в скорошно изявление папа Франциск. Това са най-ясните и категорични негови думи по въпроса, изречени до момента по отношение на изменението на климата. Изказването разпали световна дискусия и дори раздели консервативните и либералните католици, особено в Съединените щати.

Pope_Francis_in_March_2013_b

Ние, в известен смисъл, властваме над природата, над Земята, над майката природа“, каза Франциск, който след избирането си през 2013 г. неведнъж е говорил за защита на околната среда. „Мисля, че човекът отиде твърде далеч“, каза папата. „Благодаря на Бога, че днес има гласове, които говорят повече за това“.

Очаква се папа Франциск да говори много повече за проблемите на околната среда и изменението на климата тези дни, по време на посещението си в Таклобан, сърцето на Филипините, опустошено от миналогодишния тайфун Хаян. Бурята уби около 6300 души и засегна милиони други.

Миналия месец около 190 държави се споразумяха за някои от градивните елементи на бъдещото глобално споразумение за борба с климатичните промени оп време на срещата в Лима, Перу. Според условията на договорката, правителствата ще представят свои национални планове за овладяване на емисиите на парникови газове с неформален краен срок 31 март 2015 г. Цлта е с това да се формира основата на глобално споразумение, което предсои да бъде подписано на срещата на върха в Париж в края на годината.

Папа Франциск обвини делегатите на конференцията в Перу, че не е направила достатъчно за борба с промените в климата. „Срещата Перу не беше нищо особено, това ме разочарова. Мисля, че им липсва смелост. Да се надяваме, че делегатите в Париж ще бъдат по-смели и и ще се справят с това“, каза папата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*