Съдът в САЩ: фермите са отговорни за замърсяването с оборски тор

Федерален съд в САЩ постанови за първи път, че торът от животновъдни обекти може да се регулира по подобие на твърдите отпадъци. Решение бе приветствано от еколозите като прецедент, който отваря вратата за потенциални правни действия срещу много други ферми, които прекаляват с торенето.

cow-222716_640

Една голяма млечна ферма в щата Вашингтон, „Cow Palace Dairy“, е замърсила подпочвените води чрез прилагането на свръх-количества оборски тор в почвата, постанови съдия Томас Райс от Окръжния съд в Източния окръг на Вашингтон.

Практиката в тази мега-ферма не се различава от хиляди други ферми в цялата страна,“ каза Джесика Кълпепър, адвокат в Public Justice – една от фирмите, представщи ищците.

Делото е насрочено за март, когато трябвада се вземе решение относно мащаба на заразяването и почистването.

Това е първият път, когато местният закон за обезвреждане на твърди и опасни отпадъци е приложен върху животинските отпадъци от ферми.

Отглеждането на добитък произвежда стотици милиони тонове тор годишно. Торът не се счита за опасен отпадък, съгласно закона, но съдът отчита, че фермата е използвала много повече оборски тор, отколкото е необходимо за насажденията. В конкретния случай е установено, че фермата е торила с 26 милиона литра тор, приложени върху почви, които са „вече достатъчно наторени“. Според съдебното решение извънредното торене, реализирано от Cow Palace, е превърнало тора в отпадък, който трови подпочвените води. „Един иначе полезен и ползотворен продукт“ е бил свъхупотребен до степен, в която става опасен.

Съгласно адвокатката на фермата, Cow Palace вече преговаря за постиганетона споразумение по делото. Законът обаче предвижда в този случай не само прекратяване на нарушението, но и почистване на замърсяването, което е реализирано.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*