Арни се погрижи за 300 нови „зелени“ работни места в Калифорния

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер прекара деня на Земята по интересен начин: той откри нов завод на соларната фирма SunPower, който е съвместно начинание с партньора й Flextronics. Новият завод ще осигури 300 нови „зелени“ работни места.

Арнолд Шварценегер и шефът на SunPower Том Вернер откриха новия завод

Местните наблюдатели не пропуснаха да отбележат, че бате Арни закъсня за церемонията – навярно ангажиран да възстановява старите си връзки в Холивуд, подготвяйки се за времето след оттегляне от губернаторския пост.

Новият завод не е чак такава сътресна новост, отчитат още местните медии и посочват, че SunPower просто аутсорсва към партньори част от дейностите си, които носят нисък марж на печалба. Подобен договор за аутсорсване на част от дейностите си SunPower има и с други доставчици. Всички дейности, които са с масов харектер и нисък марж на печалба, се изнасят към партньори.

Каквато и да е била причината за закъснението на Шварценегер и без значение какво ще прави след оттеглянето си от поста, трябва да му се признае, че за целия период на управление той направи много за зеления бизнес и екологията в Калифорния. От самото начало бате Арни прие съвсем насериозно соларните и въобще „зелените“ технологии, както и разкриването на работни места. През март той подписа някои актове, осигуряващи данъчно облекчение за закупуването на производствено оборудване за зелено производство в Калифорния. Друг акт, подписан през февруари, вдигна изискванията за смарт измерването на енергията от 2,5% на 5%. Наскоро Арни подписа още няколко документа, стартирайки програма, която ще позволи намаляването на първоначалната инвестиция при дейности за подобряването на енергийната ефективност – както за бизнес-организации, така и за граждани. Малко по-отдавна Арни се опита и да прокара закон за парниковите газове, удрящ по интересите на тексаските петролни компании – в момента те са заети да харчат милиони долари, за да се преборят с нормата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*