Санкцията на BP за петролния разлив в Мексиканския залив е $13,7 млрд

Defense.gov_photo_essay_100506-N-6436W-023

BP Plc ще плати глоба от 13,7 милиарда долара съгласно Закона за чистотата на водата заради мащабния петролен разлив в Мексиканския залив през 2010 г. Това е с няколко милиарда долара по-малко от сумата, от която компанията се страхуваше.

Решението на федералния съдия Карл Барбие определи размера на най-лошия офшорен разлив в историята на САЩ през 2010 г. на 3,19 милиона барела. Това е доста под прогнозите на правителството за 4,09 милиона барела. Подобна оценка щеше да доведе до глоба в размер на 17,6 милиарда щатски долара.

Решението е стъпка в правилната посока в рамките на това, което изглежда като да е една дълго и много трудно водена съдебна битка“, анализира Barclays в свое изследване.

Под клаузата „груба небрежност“ съдия Барибие реши през септември, че на BP може да бъде наложена глоба по законовия лимит от 4300 щатски долара за всеки барел разлят петрол – въпреки че съдията има право да наложи и по-ниски наказания. Ако съдебното решение беше само „небрежност“ (не груба), както BP настояваше, то тогава максималната максималната глоба щеше да е по 1100 щатски долара за барел.

Санкциията съгласно американския закон за чистите води идва след разходите от над 42 милиарда щатски долара, които петролният гигант е заделил или вече изразходвал за почистване, компенсации и други глоби. Въпреки това BP може да се сблъска и с други глоби – например съгласно Оценката за щети върху природните ресурси. Тя може да изиска от корпорацията да проведе или да финансира дейности по възстановяване на природните ресурси в района на Мексиканския залив.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*