Емисиите от енергийния сектор на ЕС спаднали с „потресаващите“ осем процента

Емисиите от енергийния сектор в ЕС са спаднали с осем на сто през 2014 г. Постижението е пряк резултат от намаленото търсене на енергия и увеличаването на производството на възобновяемите енергийни източници.

Това е заключението на нов анализ на зелената неправителствена оргаизация Sandbag, която се бори за реформа на схемата на ЕС за търговия с въглеродни емисии. Новите данни показват, че потреблението на електроенергия в целия блок е спаднало с 2,7 на сто през миналата година. Паралелно с това са намалели и емисиите от газови и въглищни мощности.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Анализът се базира на данни от Европейската мрежа на енергийните системи оператори (ENTSO-E), които все още не са финализирани за цялата година. По тази причина анализът на Sandbag прави редица екстраполации на база официалните данни и се опира на няколко допълнителни източника. Така или иначе заключението относно свиването на потреблението на енергия и емисиите на въглищните генерационни системи отразява последните официални данни, изнесени от правителството на Обединеното кралство и германската енергийна индустрия.

Дейв Джоунс от Sandbag обясни, че намаляването на потреблението на енергия е част от една тенденция, която сочи, че общото потребление на електроенергия в целия евро-блок е спаднало с пет на сто от 2010 г. досега. Експертът добави, че ЕС е на път да намали общото потребление на енергия с 10 на сто в рамките на десетилетието. Това се дължи на икономии благодарение на по-ефективните технологии, което до голяма степен компенсира увеличеното използване от електрическо за отопление и транспорт.

Значимо постижение е , че използването на въглища е спаднало за първи път от три години насам. Соред Sandbag това намаление на емисиите от въглища е резултат от нахлуването на възобновяемите източници на енергия, които „изяждат“ дела на въглищните мощности в страни като Германия, както и на комбинацията от ниски цени на газта и минималните цени за търговия с въглеродни емисии, които пък насърчават прехода към природен газ във Великобритания.

Като цяло цифрите говорят за 84TWh по-малко търсене на енергия през цялата година и 30TWh повече ВЕИ генерации, което е довело до намаляване с цели 114TWh на енергрията от изкопаеми горива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*