Човекът е прескочил 4 от лимитите на планетата, които ни водят в „опасната зона“

Човешката дейност е довела дотам, че четири от деветте лимита на на околната среда на нашата планета са вече прескочени. Това води света към „опасна зона“ на съществуване, според проучване, публикувано в списание Science.

Изменението на климата, загубата на биологично разнообразие, промените в земеползването, както и променените биохимични цикли, които се дължат отчасти на използването на много торове, са коренно променени и променят начина, по който функционира планетата, се казва в изследването.

global-warming

Тези промени дестабилизират сложните взаимодействия между хората, океаните, сушата и атмосферата, се казва в документа „Планетарните граници: водейки човешкото развитие към една променяща планета“. Разработката е дело на 18 водещи международни изследователи.

Преминаването на границите прави планетата ни „по-негостоприемна“. Това води до подкопаване на усилията за намаляване на бедността или подобряване на качеството на живот.

За първи път в историята на човечеството ние трябва да направим връзка с риска от от дестабилизиране на цялата планета“, коментира Йохан Рокстром, един от авторите на изследването и професор по науките за околната среда в университета в Стокхолм.

Още през 2009 г. учените идентифицираха и определиха количествено деветте планетарни граници, в рамките на които човечеството може да се развива нормално. Петте други граници, които са непрекрачени, са разрушаването на озоновия слой, окисляването на океаните, употребата на питейна вода, микроскопичните частици в атмосферата и химическото замърсяване.

Преминаването на въпросните грамици не предизвиква незабавен хаос, но поставя планетата в несигурност.

Учените смятат, че изменението на климата е най-сериозната граница, която е била пресечена. Количеството на въглеродния диоксид в атмосферата е над 350 ppm (частици на милион) и вее достига 395 частици на милион. Това е повече от границата, която учените смятат за максимално допустима.

Ние сме достигнали точката, когато следва да наблюдаваме резки и необратими промени, дължащи се на изменението на климата“, каза Рокстром. Става дума за разтопяването на арктическите ледове, което освобождава още и още парникови газове, затопля още повече планетата и създава зловеща спирала на ускоряващи се промени.

Учените се надяват, че новото изследване ще помогне за балансиране на нуждата от икономически растеж и устойчиво развитие на околната среда.

2 коментара

  1. Затварянето на ядрените реактори допринася значително за СО2, най-големия замърсител са корабите за сега. Но тази тема се избягва заради глобализацията на икономиката и евтиния за целта и. Ветроходните товарни кораби могат значително да облекчат нещата, но трябва да се обучава персонал.

  2. Те навремето нали затвориха 70 седемдесет реактора в Германия за да осигурят търсене на газ от Газпром. Нашите четри блока на АЕЦ Козлодуй паднаха жертва на същата зелена завера. Сега пък се увеличава въглеродния оксид. Спомням си Умно Село от Илия Бешков.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*