Прототипна система на Microsoft използва изкуствена светлина за безжично зареждане на телефони

iphone-518101_640

Безжичните зарядни устройства могат да бъдат по-удобни, отколкото традиционните кабелни смартфон зарядни, но един екип от Microsoft Research в Китай смята, че това все още не е достатъчно удобно. Според Юнсин Лиу, Жен Кин и Чунши Жао, зарядните все пак изискват от потребителите съзнателно да поставят телефона си на определено място с конкретната цел – зареждане. Вместо това учените са си представили една система, при която потребителите могат просто да захвърлят телефоните си на масата, а устройствата ще се зареждат автоматично чрез…. наличната светлина. Тримата вече са изградили работещ прототип на системата, известна като AutoCharge.

Ето как работи технологията. Използвайки външна камера (Kinect в случая на текущия прототип) и обекто-разпознаващ софтуер, AutoCharge постоянно сканира повърхността на масата, търсейки обекти с формата на смартфон. Когато системата засече такава вещ – което става за по-малко от една секунда – тя насочва светлинен лъч, фокусиращ светлината върху телефона. Както камерата, така и светлината могат да се въртят, за да може системата да види и освети целта си от оптимален ъгъл.

На свой ред фотоволтаичен панел въру телефона (което би могло да е и прозрачен Wysips филм) запчова да генерира електричество от тази светлина. Така той зарежда батерията на телефона. Изследователите казват, че при тестовете на прототипа са използвали фототолтаичен панел с размера на телефон и в тази конфигурация е било установено, че джаджата се зарежда приблизително толкова бързо, колкото и чрез повечето кабелни зарядни устройства.

За да се предпази от непрекъснатото осветяване на телефони, които не се нуждаят от зареждане, AutoCharge използва система, при която фотоволтаичният панел зарежда и микроконтролер и LED индикатор, разположени върху горната повърхност на телефона. Когато телефонът бъде осветен, диодът започва да мига по определен начин, показвайки текущото ниво на заряда на батерията. AutoCharge използва своята камера, за да разбере сигнала. Така системата ще продължи да осветява телефона само дотогава, докато той има нужда от зареждане. Когато батерията на телефона е пълна, LED индикаторът започва да мига по различен начин, сигнализирайки на AutoCharge, че е време да спре осветяването.

Ако софтуерът за разпознаване на обекти се заблуди от предмет, подобен на смартфон, който всъщност е нещо друго, то липсата на мигащия светодиод ще „каже“ на AutoCharge да не се опитва да зареди това устройство.

В доклада за изследванията си екипът учени признава, че AutoCharge е „все още далеч от истински продукт“. Едно от най-големите препятствия за него остава недостигът на телефони със слънчеви панели…. засега.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*