Amazon строи 150 MW вятърна ферма, за да захранва центровете си за данни

renewable-energy_wind-turbine_SXC_HU

Amazon Web Services – -поделението на Amazon.com, което предлага уеб-услуги – обяви, че ще си партнира с Pattern Energy Group LP за изграждането и експлоатацията на 150-мегаватов вятърен парк в Бентън, Индиана. Той ще бъде наречен Amazon Web Services Wind Farm. Този нов вятърен парк се очаква да генерира около 500 000 мегаватчаса (MWh) вятърната енергия годишно, започвайки още през януари 2016. Това количество енергия е еквивалентно на потреблението на приблизително 46 000 американски домове за една година. Енергията, генерирана от Amazon Web Services Wind Farm, ще бъде използвани за захранване на настоящите и бъдещите облачни центрове за данни на Amazon Web Services.

През ноември 2014 г. AWS обяви своето дългосрочно намерение да преустрои инфраструктурата си така, че да постигне 100 процента използване на възобновяема енергия за глобалната си инфраструктура за уеб услуги. Споразумението за закупуване на електроенергия за новата ветроенергийна ферма е важна стъпка към постигането на тази цел.

Още през 2011 г. AWS представи своя първи въглеродно неутрален регион – зона, в която клиентните могат да разчитат на въглеродно-неутрален формата на услугата на AWS. Днес тези въглеродно неутрални зони са вече три – САЩ-Запад (Орегон), ЕС (Франкфурт) и AWS GovCloud (САЩ).

„Amazon Web Services Wind Farm ще бъде нов източник на чиста енергия за електрическата мрежа, където оперираме в момента с голям брой центрове за данни и имаме дългосрочни планове за разширяване в подкрепа на растящата ни клиентска база“, каза Джери Хънтър, вицепрезидент по инфраструктурата в Amazon Web Services. По думите му, това е една от многото дейности на корпорацията в посока устойчиво развитие и проекти за възобновяема енергия за захранване на центровете за данни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*