Solar Impulse представи маршрута си за първия околосветски соларен полет

solar-impulse-2

Соларният самолет Solar Impulse 2 скоро ще се опита да постави световен рекорд, като обиколи целия свят, без да използва нито една капка гориво. След години на научно-изследователска работа екипът зад иновативния соларен самолет представиха подробно своя маршрут около света, който ще стартира от Абу Даби. Освен, че ще напишат нова страница в историята на авиацията, швейцарските съоснователи Бертранд Пикард и Андре Боршберг заедно с целия екип на Solar Impuse и партньорите се надяват, че завършването на първия околосветски соларен полет в света ще осигури по-голяма подкрепа за чистите и възобновяеми енергийни технологии.

Планът е самолетът да излети в края на февруари или началото на март 2015 г. Очаква се летенето на Solar Impulse 2 да обхване около 25 самолетни дни, разпределени в 5 месеца със спирки в 12 различни локации. Самолетът ще прелети около 32 000 километра при скорост между 50 и 100 км в час.

Въпреки, че това не е първият соларен самолет, Solar Impulse 2 е най-енергийно ефективният самолет до момента и може да лети без гориво в продължение на пет последователни дни и нощи – подвиг, който нито един друг самолет не е постигал до момента.

С нашия опит да направим околосветски соларен полет ние искаме да покажем, че чистите технологии и възобновяемата енергия могато да постигнат невъзможното“, казва пилотът Бертран Пикар, инициатор и председател на Solar Impulse. „Искаме младежи, лидери, организации и политици да разберат, че това, което може да се постигне със Solar Impulse във въздуха, може да се постигне от всекиго тук на земята – в нашето ежедневие“.

Околосветският маршрут ще започне в Абу Даби и ще включва спирки в Маскат Оман; Ахмедабад и Варанаси, Индия; Мандалей, Мианмар; Чунцин и Нанкин, Китай. След това самолетът ще прелети над Тихия океан през Хавай и ще се спре в най-малко три американски града – Финикс, Ню Йорк сити и още един град, който предстои да бъде определен. Най-накрая самолетът ще прекоси Атлантическия океан обратно до Абу Даби с междинно кацане в Южна Европа или Северна Африка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*