Трактор с педали помага в малките ферми (видео)

Облекчаването на някои трудоемки селскостопански задачи в малката ферма може да бъде просто и забавно като карането на колело. Или на тракторо-велосипед.

culticycle-tractor.JPG.662x0_q100_crop-scale

Този фермерски помощник може да облекчи и ускори някои неотменими задачи във фермата, свързани със сеитба, плевене и култивиране на посевни култури, типични за малките стопанства. Той не разчита на изкопаеми горива. В известен смисъл може да се приеме дори, че прави работата във фермата по-забавна.

Всеки, който има градина или селскостопански двор, знае колко ценно е всяко нещо, което може да намали нуждата от стоенето наведен, стоенето на колене и клеченето през цялото време на отглеждане на растенията в градината.

Почти всяка иновация в механиката, която прави плевенето по-лесно, е страхотно облекчение. А да караш малък трактор по редиците, за да замениш досадното копаене, променя ефективността в пъти.

Разбира се, един малък трактор си е голяма инвестиция за малкия фермер, особено като се вземат предвид не само първоначалното вложение, но и последстващите разходи за гориво, масло. На всичкото отгоре тези машини бучат силно и и бълват емисии от изгорениото гориво – а това е особено неприятно, ако въпросната градина се помещава в малък парник.

В този ред на мисли едно възможно решение за малки ферми е изграждането и използването на подобен нулево-емисиен трактор, задвижван с педали. Той може да поеме задачите, които не изискват много конски сили, включително плевене, култивиране, сеитба, пръскане, а вероятно дори и събиране на реколтата.

Прототипът на този малък трактор, наречен Culticycle, се разработва от Тим Кук от Green Tractor Farm.

Математиката зад идеята е проста – голяма част от работата на трактора, като например плитка оран, засяване и др. – изисква много малко мощност; а тъй като тези дейности се извършват най-добре при скорост от 5-7 км/ч, то може да се адатира един велосипед, който да позвоил на човека да осигури необходимата мощ и да свърши работата бързо“, казва Кук. Той подготвя нова, „по-лесно изградена“ модулна версия. Самият Кук се готви скоро да публикува чертежите и инсктрукциите за сглобяване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*