Ванкувър забранява хвърлянето на хранителни отпадъци в боклука

Използването на „зеленото кошче“ за органични отпадъци е препоръчително от години във Ванкувър, но сега то вече е закон

peel-potato-282427_1280

Градската управа на Ванкувър е предприела драстични стъпки за намаляване на количеството на органичните отпадъци, изпратени до депата. От 1 януари тази година там вече е незаконно да се хвърлят хранителни отпадъци на боклука. Нормата важи за всички, независимо дали живеят в еднофамилна къща, апартаментен комплекс или развиват бизнес. Ще има шестмесечен гратисен период за жителите, така че да могат да свикнат с отделянето на органичните от другите битови отпадъци, а сметоизвозващите системи – да разпознават „незаконните отпадъци“. След това, от средата на 2015 г., вече ще се налагат санкции.

Ванкувър е град с поглед, вперен в бъдещето, и вече има отлични резултати, когато става дума за рециклиране – около 60 на сто от отпадъците се рециклират. Целта на града е да рециклира 70 процента от отпадъците си към 2015 г. и 80% към 2020 г. Прилагането на забраната за органичините отпадъци цели да помогне това да се случи. „Ние трябва да мислим различно“, коментира кметът Грег Мур по този повод. „“Ние трябва да мислим за това как да отделим органичните боклуци, тези, които подлежат на рециклиране и тези, които са си твърди отпадъци“.

Пренасочването на хранителни отпадъци от депата – което е нещо, което всеки може да направи лесно у дома – осигурява редица предимства. Едно от тях е намаляването на зависимостта от депата. Друго предимство е намаляването на емисиите на парникови газове (при гниенето органиката отделя газ метан). Трето предимство използването на органичните и хранителните отпадъци по начини, които са от полза за околната среда – например компостирането, което осигурява подхранване на почвата. Освен всичко друго този подход помага на хората да осъзнаят по-ясно какво е количеството храна, което изхвърлят на боклука.

Според блога „Метро Ванкувър“, зелените контейнери за органичен боклук ще се превърнат в „промишлен мащаб съоръжения, които преобразуват този природен ресурс в богат на хранителни вещества компост, който пък ще помага за отглеждането на следващото поколение храна, цветя и градински растения“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*