Имаме ли нужда от „свободни“, неотглеждани пчели?

Пчеларството е нещо много полезно, но се оказва, че и от него има нежелани последствия!

bees-486872_640

Малките работливи животинки, станали синоним на трудолюбието, са изключително полезни за природата. Те опрашват безброй растения, в замяна на което получават малко храна. Ала през последните години пчелите са в голям риск. Техният брой намалява из целия свят, най-вече заради употреба на пестициди и заради болести.

Сега, според ново проучване, се оказва, че може би са направо застрашени – съвсем неволно – и то от някои от най-добрите приятели на пчелите. Пчеларите, които отглеждат пчели за търговски цели, вземат вкусния мед на работливите насекоми и нерядко „отдават под наем“ услугите на пъргавите опрашители. С това теможе би допринасят за проблемите на пчелите.

Изглежда, че отглежданите в кошери пчели могат да създадат проблеми за дивите видове. Екип от изследователи от Университета на Ексетър наскоро публикува изследване в списанието „Журнал за приложна екология“, което говори за потенциала за прескачане на болести от отглеждните в кошер пчели към дивите насекоми в природата (например земните пчели).

Една от причините за това е, че отглежданите пчели не винаги са от видове, които обитават съответните местообирания. Тяхното генетично разнообразие може да е по-ниско или най-малкото „с различен профил“ спрямо дивите видове.

Налице са няколко вида заболявания у отглежданите пчели“, казват учените в анализа си. „“Сред тях е паразит, наречен акар Вароа, както и вирус, който води до деформиране на крилата,… които са били открити и у дивите земни пчели“.

Сега изследванията показват как тези болести могат да бъдат предавани между отглежданите медоносни пчели и дивите пчели, което може да има потенциално драстични последици за останалата част от дивите опрашители“.

От особена важност е да се избягва разпространението на болести далеч от мястото на произхода им, гласи проучването. Това може да означава пренасянето от един континент на друг, например. Подобно на случаяите с инвазивните растителни видове и при болестите е налице тенденцията заболявания, които са се развили на едно място, при пренасянето си далеч да са изправени пред малка или нищожна съпротивителна сила на организмите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*