5 причини да оставим обувките си пред вратата на дома

childrens-shoes-486016_640

Не си даваме сметка за това, но обувките са страхотно изобретение на човека. Той ги носи, в един или друг вид, вече 40 000 години и няма нужда се казва, че вършат отлична работа. Първите форми на обувки са били съвсем прости и са били направени от животинска кожа, за да предпазват крачетата на прохождащите дечица от снега, леда, студа. Като се има предвид, че живеем на планета, която не е облицовани с гладка, копринена постелка, обувките бързо са станали важен елемент от комфорта за мнозина от нас.

Трябва ли обувките да влизат в дома? Някои домакинства имат политика да не ги внасят вкъщи, а да се събуват пред входната врата на дома си. Приложено в светлината на многофамилните жилищни пространства това за мнозина изглежда просташко и дивашко. Има обаче ред причини, поради които може да е добра идея да обувките да се оставят на прага преди влизането в домашните помещения.

Бактерии

при ходенето ни по улиците обувките събират всякакви подли бактерии, които „се возят“ комфортно в грайферите и след това се разпространяват в дома. Едно проучване от Университета на Аризона е анализирало микробите върху обувките на ходещите хора и е установило, че при едно ходене на открито човек се прибира с 421 000 бактерии, полепнали върху външната страна на обувката, сред които Ешерихия коли, менингококи и др.

Токсини

Заедно с бактериите чрез обувките се внасят и химически вещества, които не бихме искали да напръскаме по пода на дома си – например пестициди, хербициди и др. Това е установено от американската Агенция за защита на околната среда. Поручването е показало още, че тези вещества могат да останат вътре в дома в продължение на една седмица след внасянето. .

Мръсотия

bubble-gum-438404_640

Освен бактериите и токсините обувки внасят в дома и добро количество „обикновена“ мръсотия като например прах, кал и др. Това означава много овече нужда от чистене, миене, бърсане. А това означава не само повече усилия и време, но и повече препарати. Защо човек да прекарва повече време в чистене и да използва повече препарати, акто може просто да не внася обувките си в дома си?

Износване и скъсване

Повече мръсотия и прах в дома означава по-бързо износване на твърдите настилки (напр. паркетите) и на килимите. Ако добавим към това и неизбежното чистене – търкане, пране, препарати – това означава още по-бързо износване и на подовете, и на килимите. А това означава, че по-често трябва да подменяме настилките в дома си – харчове и неудобства.

Комфорт

Освен ако нямаме някакъв специфичен здравословен проблем, чието облекчаване зависи от носенето на определен вид обувка, краката винаги са по-щастливи, когато са боси. Освободени от хватката на обувките, ходилата си почиват. Човек може да мърда пръстите си, да извива ходилата, а стъпването бос масажира ходилото, което има множество анти-стресови и здравословни последици. Дори на чисто емоционално ниво свалянето на обувките може да сигнализира прехода от големия, забързан и напрегнат живот навън към уюта и релаксиращия рай на дома.

Естествено, винаги ще има хора, които ще се възмущават от това да виждат обувките на съседите, оставени поо праговете им. И все пак си струва да сепомисли над тези няколко причини.

legs-434918_640

1 коментар

  1. Само за протокола – събувайки се пред вратата, неминуемо по краката или чорапите ще полепнат всевъзможни микроорганизми оставени от босите крака на останалите гости или стопани. Във въздуха неминуемо летят мръсотии от улиците и когато се проветрява, вятърът носи и тях в домовете. Въпросът е как след като са полепнали гъбични, вирусни или бактериални микроорганизми по босите ми крака или чорапи, аз да не ги вкарам в обувките, когато се обувам на излизане, и как аз да почиствам обувките си от вътре?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*