Нова сателитна система ще проследява незаконния „пиратски“ риболов

Около 20 на сто от световния риболовен улов е добит незаконно от бракониери, ала една нова система за сателитно проследяване ще трябва да намали този дял чрез разбиване на огромните кражби, известни още като „пиратски риболов“.

fisherman-449280_640

Управляван от британската технологична фирма Satellite Applications Catapult и подкрепена от благотворителните Pew Charitable Trusts, проектът „Очите на моретата“ отвори своя „виртуална наблюдателна зала“.

Компютрите ще следят сателитните канали за наблюдение на водите около някои от морските зони на най-интензивен пиратски риболов, за които досега няма ресурси за наблюдаване на незаконния риболов. Това са зоните около Великденския остров и тихоокеанската островна държава Палау. Проектът вече работи и осигурява наблюдение на световните океани.

Технологията анализира многобройните източници на „живи“ данни от сателитно проследяване, позволявайки на наблюдаващите да свързват информацията за страната на регистрация на даден кораб и историята на собствеността му, за да могат да забележат подозрителни плавателни съдове.

Тази система ще позволи на властите да обменят информация за корабите, които действат извън закона, изграждане на цялостно досие срещу тях, проследяването им до пристанище или поне в обсега на корабите на правоприлагането, както и да предприемат действия срещу тях“, каза Джошуа Райхарт от Pew Charitable Trusts.

Томи И. Ремегесау, президент на Палау, заяви, че страната му вече е успяла да идентифицира някои подозрителни плавателни съдове в морската си зона с помощта на проекта.

Виртуалната наблюдателна зала на проекта не е физическо пространство, уточняват оттам, а е цифрова платформа, която може да бъде достъпна от разстояние за правителствата, еколозите, НПО и всички заинтересовани.

Планът на създателите на проекта е да го разширят и да обхванат и други страни в следващите три години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*