ООН поиска правителствата да побързат с климатичните си планове

ООН поиска от правителствата по света да представят планове за намаляване на емисиите на парникови газове преди предстоящата среща в Париж през декември, за да се ограничи глобалното затопляне, след като учени обявиха, че 2014 г. е най-топлата година в историята.

global-warming-347499_640

Много от правителствата вече се съгласиха в рамките на един неформален срок – до 31 март 2015 г. – да представят планове, които да послужат като основа за срещата на върха на ООН относно изменението на климата. За него почти всички климатолози са убедени, че е породено основно от увеличаването на емисиите парникови газове, генерирани от човешката дейност.

Кристиана Фигерес, ръководител на секретариата на ООН по изменението на климата, заяви, че срещата в Париж ще е шанс да се стъпи на пистата към „дълбока де-карбонизация на глобалната икономика и постигане на климатичен неутралитет през втората половина на века“.

За целта секретариатът създаде уебсайт, където да се събират отделните национални планове.

Климатичен неутралитет означава нулеви нетни емисии, тоест никакво излъчване на CO2 заради изгаряне на изкопаеми горива. Дейността по горене на изкопаеми горива трябва адекватно да се компенсира от мерки, като например засаждане на дървета, които поглъщат въглеродния двуокис, докато растат.

2014 година бе официално отчетена като най-горещата досега в историята на меторологичните измервания.

Този топлинен рекорд е „още един показател за сериозността на проблема с изменението“, коментира Алден Майер от Съюза на загрижените учени. О думите му, зловещата статистика трябва да добави доза спешност към плановете на правителствата, които ще бъдат събрани в специалния сайт.

1 коментар

 1. Най-късно на тази ключова среща на върха на ООН (известна като COP21), световна коалиция от граждански движения и организации ще внесат и официално искане за създаване на Международен и Европейски наказателен съд за околна среда и здраве, и криминализиране на екоцида в световен мащаб, като мерки за превенция на унищожаването на екосистеми.
  Искането може да се подкрепи от граждани и организации от цял свят, вашият подпис и подкрепа е от изключителна важност!
  Онлайн подписи се събират тук: http://www.endecocide.org/bg/sign
  (Заедно с това там може да се подпише и петицията, която след месец ще се внесе в ЕП като продължение на Европейската гражданска инициатива „Да спрем екоцида в Европа“)

  За пълния текст, както и инструкции към организациите, желаещи да се присъединят към десетките подкрепили: http://iecc-tpie.org/fulltext.php?lang=bg
  Заедно можем да спрем екоцида. Всяка ръка помага!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*