Ниската цена на петрола е и заплаха, и шанс за ВЕИ

Текущата ниска цена на петрола е и добра, и лоша за сектора на възобновяемите енергийни източници, заяви главният секретар по климата на ООН Кристиана Фигерас по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

refinery-514010_640

Цените на суровия петрол са спаднали с около 60 на сто от юни насам, резултат от свръхпредлагането. Анализаторите очакват цените да останат под натиск.

Това е едновременно и заплаха, и възможност“, заяви Фигерес в телевизионен дебат в Давос.

Когато цените на петрола падат, нисковъглеродните източници на енергия като вятърната и слънчевата енергия може да изглеждат по-малко привлекателни за инвеститорите. Това създава съмнения относно темпото на прехода към чиста енергия в света.

Някои проекти за възобновяема енергия, които не са напълно улегнали, със сигурност ще се забавят,…. но в същото време ниската цена на петрола отмени и някои много скъпи петролни проекти,“ каза Фигерас.

Катранените (битуминозните) пясъци или проучванията за петрол в Арктика стават много по-малко привлекателни заради срива на цените на петрола, каза секретарят.

Технологиите за възобновяеми енергийни източници, които са зрели и добре позиционирани, като вятърната и слънчевата енергия, вероятно ще устоят на бурята, тъйкато техните технологични разходи са спаднали драстично през последните няколко години.

Фигерас подчерта и, че в момента е налице „фантастична възможност“ правителствата да намалят субсидиите за потреблението на изкопаеми горива. „Сега е моментът да го напрвят“, каза тя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*