Призракът на Фукушима продължава да броди: проблеми с обеззаразяването на водата

Скоро ще станат четири години от бедствието в ядрената електроцентрала във Фукушима, Япония, но призракът на аварията не спира да броди наоколо. Операторът на разбитата ядрена електроцентрала Tokyo Electric Power Co наскоро каза, че няма да бъде в състояние да спази самоналоженоя краен срок за обеззаразяване на водата, съдържаща силно радиоактивни вещества, до края на март. Признанието на дружеството, известно като Tepco, е още една стъпка назад в борбата му да се справи със замърсената вода, която се съхранява в набързо сглобени резервоари.

Fukushima_Nuclear_Power_Plant

Председателят на Tepco Наоми Хиросе посети представитеи на Агенцяита за ядрено регулиране в петък, за да докладва, че компанията няма да е в състояние да обработи всичката замърсена вода до края на март, както бе обещано. „Много съжалявам, че мняма да смогнем да изпълним обещанието си да обработим (замърсената вода),“ заяви Хиросе. „При сегашното темпо ние ще можем да да завършим това до средата на май“, добави той.

Tepco води ежедневна борба за справяне със заразената вода откакто Фукушима е бе разрушена от земетресение и мощна вълна-цунами през март 2011 г. Тогава и трите реактора на АЕЦ-а бяха сринати. Водата, изливана върху разтопените реактори с цел да бъдат охлаждани, за да се предотврати по-нататъшно стопяване и изпускане на радиация, се излива в мазетата след контакта с урановото гориво. Там тя се смесва с подпочвените води, които се просмукват в подземята, което пък изисква изпомпване, третиране и съхранение.

Грешки и течове постоянно затрудняват усилията за ограничаване на водата и допълнително забавят цялостния процес на „извеждане от експлоатация“, за който се очаква да отнеме десетилетия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*