Развиващите се нации настояват за договор за глобалните климатични промени до 2011

Природата в ЮАР

Четири големи развиващи се страни се събраха в Южна Африка в неделя, за да призоват за глобално, юридически обвързващо споразумение относно климатичните промени, което да бъде завършено и прието най-късно до края на идната година.

Дивата природа в ЮАР и други развиващи се страни все повече търпи щети от вредните емисии, произвеждани от развитите нации

Еко-министри от Бразилия, Южна Африка, Индия и Китай се срещнаха в Кейп Таун, за да обсъдят как да ускорят процеса по финализиране на глобално споразумение, което да изисква от по-богатите държави да намалят вредните си емисии и глобалното затопляне.

Министрите са на мнение, че такова глобално споразумение би трябвало да бъде изготвено до срещата в Канкун, Мексико, през 2010, или най-късно тази в Южна Африка през 2011, става ясно от съвместно изявление, отнасящо се до срещите на ООН.

Срещата в Копенхаген, която трябваше да очертае ново споразумение, заменящо Протокола от Киото 1997 Kyoto Protocol, бе остро разкритикуван за това, че не успя да доведе до изготвянето на каквото и да е споразумение за ограничаване на парниковите емисии. „Развиващите се страни силно подкрепят международни, юридически обвързващи споразумения [по въпроса], защото липсата на такива споразумения ощетява повече развиващите се страни, отколкото развитите,“ се казва в комюникето.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*