Енергийно ефективен куполен дом в Китай е направен от рециклирано дърво

timothy-oulton-dome-home-china-2.jpg.662x0_q100_crop-scale

За пространствата под куполи се говори, че са не просто особени, но и вдъхновяващи и създаващи ободряващо усещане за цялостност. Британската компания за мебелен дизайн Timothy Oulton използва купола като централен пространствен елемент за поредица от сгради, определено като творчески места за срещите на дизайнерите на марката. Построен от регенерирана дървесина, той се намира в средата на личи-градина. Така куполообразният дом се превръща в творческо убежище далеч от врявата на шумния град Гаоминг в южната част на Китай.

Според дизайнерите, цитирани в Designboom, Куполният дом е изключително енергийно ефективна постройка. За охлаждането или затоплянето на интериора му е необходима енергия колкото за една електрическа кана за вода. Благодарение на тази ефективност постройката съответства на немските стандарти за пасивна къща. Прозорците с троен стъклопакет са внесени от Европа, а стените са добре изолирани, за да поддържат ниски разходите.

Дизайнерите твърдят, че изграждането на Куполния дом не е било лесна задача. „Най-голямото предизвикателство в проекта бе прецизният инженеринг. Една бреитанска специализирана компания бе наета специално за да се съсредоточи върху строителния дизайн, докато интериорът бе проектиран в Китай. Масивните конструкции от дървен материал са рядкост в южната част на Китай. Затова местният строителен подизпълнител трябваше да преодолее няколко предизвикателства. Осемдесет предварително изработени от дървен материал панела от 4 различни вида бяха изработени с максимална точност така, че да си паснат безпроблемно“.

Във вътрешността на купола мебелите са специално проектирани така, че да акцентират върху необичайния характер на структурата, покрита с кедрови керемиди. Централна вита стълба, направена от регенерирано дърво и стоманени подпори, се извива на спирала като фокусна точка на проекта. Обвивката на купола е изцяло самоносеща конструкция, така че няма колони, които д прорязват пространството.

timothyoutlon_domehouse_db_08 timothyoutlon_domehouse_db_07 timothyoutlon_domehouse_db_06 timothyoutlon_domehouse_db_05 timothyoutlon_domehouse_db_04 timothyoutlon_domehouse_db_03 timothyoutlon_domehouse_db_02  timothy-oulton-dome-home-china-1.jpg.650x0_q85_crop-smart

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*