Изменението на климата подтикна „атомните учени“ да изтеглят „Часовника за края на света“

human-439149_1280

Бюлетинът на атомните учени наскоро издаде първия си ъпдейт на символичния „Часовник на края на света“ от 2012 г. насам. Организацията обяви, че човечеството е напреднало с още две минути към фаталния си край и сега часовникът сочи три минути преди полунощ. Понятието полунощ е символично и се отнася до края на планетата. Причината за тази тревожна позиция е не-атомна. „Нерегистрираното изменение на климата, световните ядрени оръжия и растящите ядрени арсенали представляват извънредни и неоспорими заплахи за съществуването на човечеството“, обяснява Бюлетинът.

Както името подсказва, „Бюлетинът на атомните учени“ първоначално се отнася за заплахата от ядрените оръжия. „Часовникът на края на света“ се появява за първи път през 1947 г. Тогава той сочи седем минути преди полунощ. През 1949 г., когато Съветският съюз провежда първите си ядрени тестове, часовникът се премества с три минути преди полунощ. През 1953 г., когато САЩ тества първата водородна бомба, часовникът отмерва още една минута по-близо до деня на „края на света“.

През 2012 г. Бюлетинът за първи път обръща внимание на изменението на климата. От края на Студената война авторите му са загрижени предимно за проблемите в Индия, Пакистан, Северна Корея – главно терористите и заплахи с ядрено оръжие, но през 2012 г. създателите на Бюлетина установяват, че бездействието по отношение на изменението на климата също ни тласка към деня на „Страшния съд“ и представлява заплаха не по-малко страшна и спешна от разпространението на ядрено оръжие.

Последните новини от света на екологията обясняват защо „атомните учени“ са обърнали толкова голямо внимание на проблема с климата – 2014 г. Бе определена за най-горещата година. Нивата на въглероден диоксид в атмосферата са достигнали безпрецедентните 400 ppm за първи път в историята, морски създания измират с обезпокоителни темпове…

Часовникът тиктака и сега имаме само три минути преди полунощ. Така е, защото международните лидери не успяват да изпълняват най-важното си задължение – гарантиране и запазване на здравето и жизнеността на човешката цивилизация“, коментира Кенет Бенедикт, изпълнителният директор на „Бюлетина на ядрените учени“. „Ние не казваме, че е твърде късно да се предприемат действия – а само че прозорецът от време, в което могат да се предприемат действия, се затваря бързо“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*