Бамбуков велосипед зарежда мобилни джаджи

Bambootec – един консорциум от Юкатан, Мексико, е създал бамбуков велосипед, който превръща въртенето на педалите в електричество за зареждане на мобилни устройства. Колелото има и навигационно табло в кормилото, което измерва разстояние и време и има възможност за Bluetooth връзка. Това е впечатляващо инженерно решение – като се има предвид, че проектите са достатъчно прости, за да могат да бъдат изградени на ръка от метни хора в районите, където прекъсванията на тока са обичайна част от ежедневието.

bambootec-bamboo-bike

Според Кристина Еспиноса Лопес, основател на Bambootec, „добиването на енергия е възможно благодарение на конвертор, направен от електрическа верига, вградена в джантата, като електричеството се пренася по кабел, вграден в рамката на велосипеда, минаващ под седалката, който улавя и преобразува кинетичната енергия в електричество“. Има и добавен регулатор, който трябва да тагантира, че електричеството, генерирано от велосипеда, бива равномерно разпределено, за да няма разлики заради скоростта или рязкото спиране.

Самата рамка е сглобена от бамбукови пръчки и смола, вместо от метал, което прави велосипеда много здрав, лек и устойчив.

Накратко, устройството изглежда като отличен пример за ефективна и полезна технология. Велосипедите могат лесно да бъдат сглобявани в развиващия се свят, тъй като бамбукът е евтин и изобилен материал, макар и да не е непременно най-евтиният материал в света. Така велосипедите могат да се използват както за транспорт, така и за зареждане на устройства, когато местните електрически мрежи „угаснат“ – а това се случва често и в продължение на часове.

Ясно е, че производството на електроенергия чрез велосипеди не е нищо ново, но разфгледано в този контекст действително е важна технология, която може да направи света по-добър.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*