Архитект надгради селската си къща в Ирландия с втори етаж от… контейнери

Patrick-Bradleys-Grillagh-Water-House

Архитектът и фермер Патрик Брадли е успял да съчетае двете си професии чрез проектирането на уникална къща, наречена Grillagh Water House – една сложна, но устойчива селска къща, изградена върху парче собствена земя на архитекта. Разположена в живописните хълмове на Северна Ирландия, тя има втори етаж, изработен изцяло от четири реновирани транспортни контейнера. С тях Брадли е създал перфектен пример за това как един рентабилен проект с въчетание с устойчива архитектура не означават непременно компромис с вида или отказ от индивидуалност и стил.

Факт е, че архитектурата и земеделието не са две кариери, за които е обичайно да вървят „ръка за ръка“. Но с новата си и красива ферма Партик Брадли е създал един прекрасен пример за това как прагматизмът и изтънченият дизайн могат да се допълват брилянтно помежду си.

Когато архитектът проектирал своя дом първоначално, неговите планове изобщо не предвиждали втори етаж от корабни контейнери. Въпреки това обаче, когато разбрал, че изграждането на къщата е на път да излезе извън рамките на определения бюджет, Брадли разбрал, че чрез включването на контейнери в проекта той може да постигне по-ниска обща стойност и в същото време пак да разчита на устойчив строителен материал.

Черната стоманена рамка на къщата поддържа сивите, покрити с метална обвивка контейнери, които лежат върху първия етаж така, че създават окачен балкон. Той предлага невероятна гледка към просторните хълмове, които обгръщат парцела на Брадли.

Въпреки, че това е къща, направена от контейнери, аз наистина не искам тя да изглежда като къща или като селскотопанска постройка,“ казва Брадли. Всъщност искам да изглежда като скулптура в пейзажа, която все пак да се слива с околностите си.“

За да промени предназначението на контейнерите и да ги използва като устойчив строителен материал, Брадли ги е покрил с изолация и водоустойчиво покритие, за да предотврати евентуални проблеми с ръжда, течове и конденз. Първият етаж от конструкцията е облечен в предварително патинирана Кортен стомана, което перфектно допълва тъмно облечения горен етаж. Интериорът бива озарен от огромните прозорци от пода до тавана , които разкриват и красиви гледки към фермата на архитекта и хълмистите околности.

Patrick-Bradleys-Grillagh-Water-House2 Patrick-Bradleys-Grillagh-Water-House3 Patrick-Bradleys-Grillagh-Water-House4 Patrick-Bradleys-Grillagh-Water-House5 Patrick-Bradleys-Grillagh-Water-House6 Patrick-Bradleys-Grillagh-Water-House7 Patrick-Bradleys-Grillagh-Water-House8

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*