Италия отрязва стимулите за развитие на соларната енергия

Италианският зам.-министър на икономиката Клаудио Де Винченти обяви, че правителството на страната планира да спре всички соларни субсидии в рамките на ново постановление относно схемите за подкрепа за възобновяемата енергия.

solar-cells-191686_640

В своето изказване по време на мащабна конференция за енергетиката Де Винченти заяви, че правителството смята, че вече не е необходимо да предлага специална подкрепа за слънчевите инсталации. „Указът за стимулите за възобновяемата енергия през следващите три години трябва да бъде готов до края на февруари, но PV секторът няма да фигурира в него“.

Решението идва само дни след като мрежовият оператор на италианската електропреносната мрежа Terna публикува данни, които показват, че слънчевите PV мощности са генерирали рекордните 23,299 GWh електроенергия през 2014 г., покривайки 7,53% от нуждите от електроенергия в страната. Според IHS, за изминалата година в страната са добавени 814 мегавата нови соларни мощности.

Това ниво на разпространение е рекордно и бележи увеличение с 6,6% спрямо 2013 г. Слънчевата енергия в Италия отдавна е примамливо предложение за чуждестранните инвеститори и фондовете за дялово участие, привлечени от щедрите субсидии. През 2010 г. соларните субсидии възлизаха на 750 милиона евро , но после скочиха до 3.8 милиарда евро през 2011 г. и 6,7 милиарда евро през 2013 г.

Подобна инвестиционна среда, благоприятна за соларните проекти, привлече повече от 50 милиарда евро инвестиции в соларни системи през последните пет години. Това осигури около 17 GW допълнителен PV капацитет през този период.

Въпреки това времето на интензивен растеж изглежда ще останат в миналото след новото решение на кабинета и след въведените със задна дата съкращения на преференциалните изкупни тарифи миналата година. Освен това има слухове, че италианското правителство обмисля налагане на такси и тарифи за фотоволтаичните системи през тази година. Целта им ще е покрива на разходите, свързани с електропреносната мрежа, измервателните системи и регулациите за ВЕИ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*