Откриха екологично безопасен начин за извличане на злато

Цианидът – силно токсично химическо съединение – се използва от минните компании интензивно при добива на злато от земята. Съединението е безопасно за хората, носещи защитни облекла при директната работа в индустрията, но не може да се каже същото за околната среда. Тя поглъща химикала, който трови почвите, водите и храните. Този аспект от дейността на минната промишленост е и причината, поради която тя е обект на постоянни остри критики от еколозите и гражданските сдружения.

gold-miner-green

Лицето на минната индустрия обаче може и да се промени благодарение на едно откритие на учени от Северозападния университет в САЩ. Сър Фрейзър Стодарт, професор по химия, и неговият екип са успели да открият нетоксичен метод за изолиране на златото от почвата с помощта на вещество, което е често използвана съставка в храните: царевично нишесте.

Премахването на цианида от златодобивната индустрия е от изключително значение за околната среда“, заяви Сър Стодарт. „Ние заменяме лошите реагенти с евтин, биологично чист и разградим материал, получен от нишесте“.

Новият материал от царевично царевично нишесте е открит по чиста случайност. Екипът на Стодарт първоначално имал за цел да създаде триизмерна структура, която да може да се използва за съхранение на газове.

Новината е добра за минната индустрия, която е подложена на натиск от две страни. Еколози, граждани и всякакви видове защитници на околната среда постоянно атакуват предприятията, които тровят природата в районите на добива. Освен това е налице и добивна „суша“, което се дължи на факта, че повечето от лесно достъпното злато в земята вече е извлечено.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*