2014 и 2010 са най-горещите години в историята, според британските учени

Миналата година се изравни с 2010 г. като най-гореща в историята, което е нов знак за дългосрочното глобално затопляне, породено от човешките дейности. Данните са от британската метеорологична служба.

thermometer-167378_640

Цифрите, натрупвани от Met Office и Университета на Източна Англия в регистрите, започващи още от 1850 г., показват, че средните температури на повърхността на Земята през миналата година са били с 0,56 градуса по Целзий над дългосрочната средна стойност за периода 1961-90 г.

Това нарежда 2014 г. като една от двете най-топли години, регистрирани досега, наред с 2010 г., но процентът на допустимото отклонение не позволява окончателно да се каже коя точно от тези две години е най-топлата,“ се казва в изявление.

Неотдавна и САЩ обяви, че 2014 година е най-горещата в историята досега, позовавайки се на данни на НАСА и Националната океанографска и атмосферна администрация.

Изявлението се свързва с дългосрочната тенденция на покачване на температурите през последните десетилетия в резултат на емисиите на парникови газове, генерирани от човешката дейност, основно от изгарянето на изкопаеми горива. Китай, САЩ и Индия са най-големите източници на емисии.

Скептиците, които се съмняват, че хората влияят на климата, често изтъкват проучвания на ООН, които говорят за „застой в глобалното затопляне“ през последните години. Той може да бъде свързан с естествените промени в слънчевата активност или пък затъмняването на атмосферата в резултат на вулканични изгирвания.

„Да се каже, че затоплянето е спряло, не е коректно,“ коментира професор Тим Осбърн от Университета на Източна Англия пред Ройтерс. Той уточни, че темпото на затопляне е било най-бързо през 1980-те и 1990-те.

1 коментар

  1. Топлината се складира дълбоко в Атлантическия и Южния океан,но вероятно ще излезе на повърхността след десет години, съобщи в. „Дейли телеграф“ – http://climate.actualno.com/Pauzata-v-globalnoto-zatopljane-moje-da-prodylji-oshte-10-godini-news_46400.html#ixzz3Q3UHPhWW

    и съм обяснил защо до 1-2год. трябва да се вземат мерки – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*