И в Австралия температурите се повишават по-бързо, отколкото в останалата част от света

ayers-rock-587828_640

Австралия е изправена пред евентуално повишаване на температурата с повече от 5 градуса по Целзий до края на века. С това тя ще „изпревари“ глобалното затопляне по света. Данните са на националната научна агенция в страната.

В своя най-изчерпателен досега анализ на последиците от изменението на климата Организацията за национални научни и индустриални изследвания CSIRO очерта най-лошия възможен сценарий на покачване с 5.1 градуса по Целзий до 2090 г., ако незабавно не се предприемат действия за намаляване на емисиите на парникови газове.

Налице е пределна яснота, че горещите дни ще стават все по-чести и по-горещи,“ каза водещият изследовател на CSIRO Кевин Хенеси. „Налице е и висока степен на сигурност, че морското равнище ще се повиши, океаните ще станат по-киселинни, а снеговете ще намалеят.“

Зловещото предупреждение на държавната агенция е в противоречие с официалната политика на австралийския премиер Тони Абът, който през 2009 г. обяви науката за изменението на климата за „пълни глупости“. Като част от тази своя политика Абот миналата година отмени местния въглероден данък и премахна независимата комисия по климата. Той посочи, че последните тежки суши, които съсипаха работата на говедовъдите в страната, „не са нищо ново в Австралия“.

Като домакин на „Групата на 20-те“ миналата година той се опита да не говори изобщо за изменението на климата, в резултат на което показа срамно неуважение към лидерите на срещата на върха в Бризбейн. Президентът на САЩ Барак Обама използва речта си, за да предупреди Австралия, че неговата собствена „гордост“ – Големият бариерен риф – е в опасност.

По-късно, след срещата на върха в Лима в края на 2014, Австралия обеща да предостави 200 млн. австралийски долара от съществуващия си бюджет за глобалния климатичен фонд.

Новото изследване на CSIRO е използвало около 40 глобални климатични модела за прогнозиране на развитието на климата в Австралия. Всички те показват, че затоплянето там ще е с по-голям процент, отколкото в останалата част на света.

Прогнозата за 5.1 градуса по Целзий затопляне до 2090 е в горния край на диапазона, започващ от 2.8 градуса по Целзий. Проекциите зависят от това доколко радикални ще са мерките за намаляване на парниковите газове, ако изобщо се въведат такива мерки. Средното глобално увеличаване се очертава между 2,6 градуса и 4,8 градуса по Целзий.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*