Лондон: Велосипедите са масов транспорт и трябва да бъдат третирани като такъв!

bike-437995_640

Когато един нов проект в Лондон, наречен „250 City Road“, преминаваше през процедурата по одобрение, проектантите от Islington поискаха там да има паркинг за велосипеди. При това за много велосипеди – общо 1486 или средно по 1,5 вело-парко-място за всяка жилищна единица. Архитектите от Foster + Partners обясниха по-късно пред Dezeen:

Проектът има специален асансьор от приземния етаж до сутеренно ниво, където са разположени парко-местата за велосипедите. На ниво сутерен има специално помещение за вело-поддръжка, което позволява велосипедите да се почистват, ремонтират и поддържат“.

Е, оказва се, че това е вече официална транспортна политика на Лондон. Петер Мъри от Съвета за градски дизайн при клмета на Лондон отбелязва, че „новите стандарти за вело-дизайн при транспортната политика на Лондон започват с думите „Колоезденето сега е масов транспорт и трябва да бъдат третирано като такъв“, а разработките трябва да се възползват от тази културна промяна и да отговорят не само на непосредствените изисквания, но и на нуждите на бъдещия растеж.“

Интересна тенденция – велосипедите като масов транспорт, стандарти за вело-движение и политики, базирани на тази „културна промяна“. Дай боже и на други места по света! И дано да е наистина „културна промяна“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*