Toyota към Tesla: „слагате всички яйца в една кошница“

2016-toyota-mirai-hydrogen-fuel-cell-car-newport-beach-ca-nov-2014_100490080_l

Публичната атака на Toyota спрямо електрическите автомобили не показва признаци на умора. Неотдавна компанията направи някои „набези“ чрез две реклами на своя Lexus, които загатваха за притесненията относно пробега, които са типични за електромобилите. Преди дни пък един шеф от Toyota се пошегува с Tesla Motors, че поставя „всичките си яйца в една кошница“, залагайки само на електрически коли с батерии.

Старшият вицепрезидент на Toyota за операциите в САЩ Боб Картър направи своя коментар по време на презентация на миналата седмица в Сан Франциско. Репликите му бяха отразени от специализирани авто-вестник Уорд. Те обаче липсваха от публикуваната версия на речта на Картър, която бе изпратена до медиите.

В изказването си Картър сподели, че вече са получени 1600 заявки за закупуване на Toyota Mirai 2016 – колата с водородни горивни клетки на Toyota. Тези 1600 поръчки са събрани в рамките на първия месец, откакто може да се поръчва екзотичното возило. Това е четири пъти повече от плановете на Toyota, макар че над половината от заявките са от правителствени служби и агенции.

Отваряйки дума за електромобилите на Tesla обаче Картър заяви, че е „разочарован“ от коментарите на Елон Мъск, че задвижваните от водород автомобили трябва да се наричат „превозни средства с глупашки клетки“ (игра на думи – оригиналият израз е „превозни средства с горивни клетки“ – б.р.). Картър продължи да говори за нещо, което „може да се разглежда като несигурност у Tesla относно бъдещето на електромобилите“. Той визира факта, че електрическите автомобили на Tesla разчитат само на батерии.

Ако и аз слагах всичките всичките си яйца в една кошница, навярно и аз бих направил подобни коментари“, гласят думите на Картър, цитирани от Уорд.

В публикуваната си реч, която не съдържа критики към Tesla, Картър каза за колата с водородни горивни клетки на Toyota, че „в действителност Mirai е електромобил, НО електроенергията му се произвежда на борда … а не някъде в електро-мрежата“. Иначе казано, пише в речта, „…клетъчната система на Toyota в новата Mirai… просто е … по-добра батерия“.

2 коментара

  1. Явно си нов тук, иначе щеше да знаеш и за предишни забележки, и за яростните отговори на допускащите грешките 😀 Иначе по темата – Тойота почват да стават все по-неприятни с тези си изяви! Срамно е за първата компания, положила основите на масовия автомобил, задвижван и от електричество. Самият аз имам Приус, колата е брутална и бих я карал цял живот, но тия идиоти са на принципа на Самсунг – ако искаш по-нови неща (в случая по-добра батерия), трябва да си купиш нова кола, отказват нововъведенията да са приспособени и за старите модели. Което е страшно дразнещо!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*