Пеперудите монарх се увеличават, но още не са извън риск от изчезване

Колонията от пеперуди монарх, която зимува в Мексико, е нараснала до 56,5 милиона тази година – повече от рекордно ниското ниво от 34 млн. миналата година. Въпреки това природозащитниците заявиха, че увеличението е твърде слабо, за да се говори за намалена опасността от изчезване на насекомото.

orange-189424_640

Американската служба по рибарството и дивия живот заяви миналия месец, че популярната оранжево-черна пеперуда може да получи специална защита по действащия Федерален закон за застрашените видове във връзка със спада на трансграничните миграции, дължащ се на унищожаването на местообитанията.

Сарина Йепсен, директор по застрашените видове в дружеството „Ксерес“ за опазване на безгръбначните, каза, че учените са успели да предвидят, че благоприятните климатични условия на местата на размножаване на пеперудата в Средния Запад на САЩ и други предпочитани от нея места ще доведе до миграцията на повече пеперуди от вида. Най-новата цифра, кяото бееюше отчетена от местните природозащитници и експертите на WWF, е втората най-ниска, откакто са започнали проучванията на вида през 1993 г. Пеперудите са застрашени от изчезване без наличието на местообитания и без останалите защити, които биха били налице при добавянето на този вид насекомо в щатския федерален списък на застрашените и изчезващите видове.

Намаляването на популацията на харизматичния вид пеперуда е свързан с унищожаване на растението аскпелиас, което е важно за тях от гледна точка на възможността да снесат яйцата си и да подпомогнат излюпването на ларвите. Това на свой ред е свързано с фактори като отглеждането на повече ГМО култури и прилагането на по-агресивни хербициди, които убиват местна растителност. Сечта в планините на Мексико също има принос за проблема, тъй като някои от пеперудите зумиват там.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*