Испания готви система за улично осветление, захранвана от вятър и слънце

Eolgreen-solar-wind-powered-streetlight-6

Испания ще стане дом на първата обществена система за улично осветление, която ще се захранва изцяло от слънчева и вятърна енергия. Изследователят Рамон Баргайо е човекът зад разработката, а по нея той е работил заедно с компанията Eolgreen за проектирането на автономна система за улично осветление. И въпреки, че светът вече е виждал някои автономни системи за улично осветление, захранвани с вятърна и слънчева енергия, това ще бъде първата, която ще се инсталира като част от обществен проект.

Баргайо е част от Катедрата по електротехника в Колежа по индустриално инженерство (EUETIB) в Барселона пи Политехническия университет на Каталуня (UPC). Там той е работил по проектирането на автономна система, която наистина е ефективна от екологична гледна точка. Слънчева и вятърна енергия вече са доказали своите качества като достъпни възможности за производство на енергия в голям мащаб, а сега Баргайо се надява, че технологиите ще могат да работят и в по-малък мащаб.

Eolgreen-solar-wind-powered-streetlight-lead

Прототипът изглежда малко странно, като висок, слаб робот със слънчеви панели за очи и с разрошени коси от витлата на вятърните турбини. Осветителният стълб е висок около десетина метра и има вградена батерия. Турбината работи при скорост 10 до 200 оборота в минута и има максимална мощност 400 вата. За витлата й създателите на турбината са написали, че са с графеново покритие.

В момента е в процес на разработка и втори прототип – с надеждата, че разработчиците ще постигнат по-добро съчетание между оборотите на турбината и изходната й мощност така че системата да може да захранва осветлението без загуба на енергия.

До този момент Eolgreen вече е подписала споразумения с пристанището на Уелва и общинските органи в Сен Боа де Йоберга, Жирона и няколко други градове в Андалусия. Компанията планира да произведе 700 от тези улични лампи до края на годината.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*