Рекордно недохранване мъчи морските лъвчета в Южна Калифорния

sea-lion-108421_1280

Рекорден брой морски лъвове – главно бебета – стоят блокирани и гладуваши по плажовете на Южна Калифорния тази година. Експертите по биоразообразието се притесняват, че тази зима може да се окаже най-лошият сезон за този вид морски бозайници.

Точната причина засега не е ясна. Учените смятат, че морските лъвове страдат от недостиг на плячка в откритата природа, което принуждава кърмещите майки да се отдалечават по-навътре в морето в търсене на храна, изоставяйки малките си за по-дълги периоди от време.

Експертите предполагат, че лекият Ел Ниньо ефект тази зима – който изменя океанските течения и температури – може да усложнява проблема с недостига на риба. Именно на нея морските лъвове разчитат за храна, каза Кийт Матаса, изпълнителен директор на неправителствената Центъра по тихоокеански бозайници в Лагуна Бийч.

Новородените, които организацията е спасила през този месец, са вече с 20 на сто повече в сравнение със същия период на 2013 г. А тогава Националната служба за морски риболов обяви сезона за „събитие с необичайно висока смъртност“, тъй като около пъти повече новородените морски лъвчета се оказаха в нужда от помощ.

Макар че по-голямата част от изнемощелите и изоставени на брега животни тази година са по-малки на възраст от 1 година, има и много измършавели възрастни лъвове.

Еколозите от Сан Диего, работещи в Центъра за грижа на морските бозайници в Сан Педро, също отчетоха рязко покачване на броя на морските лъвове, които се е наложило да спасяват.

Два пъти повече са тази година в сравнение с 2013 г.,“ каза Дейвид Бард, оперативен директор на центъра в Сан Педро. „През 2013 г. направихме безпрецедентен брой спасителни операции, това беше рекордно тогава“.

Между 6 и 8 седмици са нужни на едрите перконоги, за да съберат достатъчно сила, за да могат да бъдат върнати обратно в дивата природа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*