В Сиатъл който не компостира, трябва да „внимава в картинката“

Като вид съобщение до жителите, които не вземат насериозно компостирането, градската управа на Сиатъл е започнала да залепва червени етикети върху кофите за боклук на всеки, който не се съобразява с новия закон за изхвърлянето на хранителни отпадъци в боклука.

green-waste-513609_1280

Добре видимите предупреждения нямат за цел да бъдат „червена лампичка“, а средство за възпитание на жителите относно новото правило за компостиране, казват от местните власти. Регулацията влезе в сила от 1 януари.

Мярката няма за цел да злепоставя някого или да засрамва. Тя е просто „част от процеса на образоване“, казват от градската управа.

В стремежа си да намали емисиите на парникови газове, свързани с изменението на климата, през септември Сиатъл стана вторият основен град в САЩ след Сан Франциско, който прие забрана за изхвърляне на органични отпадъци в общия боклук. Регулацията забранява повечето отпадъци от храна или хранителни съставки да се праща в бконтейнерите за битови отпадъци.

Изхвърлените храни и органични материали, които отиват на депата, при разлагането си генерират метан – мощен парников газ с многократно по-силно въздействие от въглеродния двуокис. Компостирането също отделя известно количество от газа, но превръща органичните вещества в богат на хранителни вещества тор за почвата.

Тези, които не спазват новия закон за компостирнето в Сиатъл, от началото на юли ще бъдат глобявани с по 1 долар. Онези, които системно нарушават регулацията, ще бъдат глобявани с по 50 долара.

Засега червените предупредителни знаци имат за цел да подксажат на хората, ако са изхвърлили в когата твърде много органични отпадъци – например черупки от яйца, пакетчета от ча и корички от пица – в битовия си боклук, а не в специалния зелен контейнер за компостиране.

Ние вярваме, че хората искат да правят правилното нещо – и ще го правят, когато разберат закона,“ каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*