Соларният сектор в Латинска Америка скочил с цели 370% през 2014 г.

Фотоволтаичният капацитет в Латинска Америка през 2014 година се е увеличил с цели 370% през 2014 година, за да достигне 625 MW. Данните са от нов доклад на GTM Research. Анализаторите прогнозират, че 2015 също ще е година на трицифрен растеж за младия PV пазар в региона.

solar-cells

Чили е страната, „отговорна“ за над три четвърти от общия новоинсталиран PV капацитет в латинска Америка през 2014 г. Това е мястото на множество широкомащабни фотоволтаични инсталации като 70-мегаватовия проект Etrion, изграден в пустинята Атакама и включен в края на миналата година.

Мексико е на второ място с инсталирани само 67 MW през 2014 г. – в сравнение със 72 MW година по-рано. „Реалната голяма възможност за Мексико тепърва предстои“, пише анализаторът Адам Джеймс от GTM Research в доклада. Прогнозата е за 84% годишен ръст в Мексико до 2018 г., като пазарът там се очаква да достигне кумулативна мощност от 3,3GW.

Бразилия се класира на трето място в Латинска Америка. Там са инсталирани 21 MW, което представлява увеличение с едва 2 MW спрямо 2013 г., се казва в доклада. Това може да се промени през следващата година чрез въвеждането на мерки за насърчаване на развитието на соларната енергетика, например данъчни облекчения на щатско и държавно ниво.

GTM Research прогнозира, чр през 2015 година фотоволтаичният паазар в Латинска Америка ще отбележи ръст от още 237%., като начело ще е отново Чили. Планираните и започнати проекти в региона са с общ капацитет над 30 GW, отбелязва докладът.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*