LED светлини ще огреят за първи път Супербоул

super-bowl-2015-led-lights-2

Когато играчите на Сиатъл Сийхоукс се изправят срещу тези на Ню Инглънд Пейтриътс в Супербоул тази неделя, огромното спортно събитие ще бъде по-екологични и по-ярко от всякога. Това е така, защото Университетът на Финикс е първият домакин на Супербоул, който ще осветява терена само със светодиоди, а това ще намали потреблението на енергия за светлините с цели 75%!

Супербоул е годишният шампионат по американски футбол, топ-състемзанието на Националната футболна лига на САЩ и арена на най-професионалния американски футбол.

Икономиите на енергия благодарение на използването на светодиоди вместо на „конвенционалните“ метал-халогенни лампи са значителни. Системата, която е изградена от Cree светодиоди, ще използва 310 000 вата енергия. За същото предишната система за осветление би използвала 1 240 000 вата. Общо взето става дума за 75 процента намаление в потреблението на енергия за осветяване на стадиона.

Ползите от това не са само екологични. Новото осветление ще е по-добро и за гледането на играта. Дсомакините твърдят, че светодиодите осигуряват по-ярка и по-равномерна светлина. Това ще позволи на видеооператорите да улавят кадрите по-добре, „с по-голяма дълбочина на рязкост“ и предлагайки по-подробни забавени повторения.

И ако това не е достатъчно, за за да е основание един стадион да инвестира в светодиоди, то има и друго предимство. Осветлението може да бъде включено бързо и лесно. Защо това има значение? Защото конвенционалните метал-халогениди нуждат от около 20 минути за загряване – период, който при случаи на прекъсване на електрозахранването – както се случи по време на Супербоул 2013 – означава, че се нареждат куп закъснения в играта. Със светодиодите е лесно – дойде ли токът пак, светлините светват веднага и играта може да продължи.

Стадионът при Университета на Финикс е първият от НФЛ, който инсталира LED система за осветление, но все повече спортни стадиони се насочват към този вид техника.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*