Бангладеш иска да стане първата в света „слънчева нация“ до 2021 г.

Правителството на Бангладеш иска всяко домакинство в страната да бъде захранвано със слънчева енергия до 2021 г. В стремежа си да се превърне в „първата слънчева нация“ местната власт е решила да се съсредоточи върху това, което там наричат „системи за соларен дом“ (ССД). Системите за слънчев дом са осигурени от правителството за жилищата, които нямат достъп до електроразпределителната мрежа, като по този начин се осигурява енергия там, където по-рано не е имало.

Bangladesh_solar_power1

Колосалният проект е частично финансиран от Световната банка. С него правителството на Бангладеш прави силен тласък напред в чистата енергетика, вкарвайки слънчевата енергия във всеки дом в страната. Тъй като много жители на Бангладеш живеят без достъп до основната електрическа мрежа, този проект помага да има светлина там, където доскоро е имало само мрак. Дори и домакинствата, които са свързани към мрежата, нямат постоянен достъп до електроенергия заради честите прекъсвания на тока. Надеждността на слънчевата енергия в страна с такова време е огромна стъпка напред.

В момента вече 15 милиона домове в Бангладеш са захранвани изцяло от слънчева енергия. Тази цифра се е увеличила рязко в сравнение с 1 милион, отчетен само преди четири години. Темпът на разрастване на този проект е просто поразителен: всеки месец се инсталират по 50 000 – 60 000 нови ССД. През ноември 2014 г. страната отчете 3 милиона соларни жилища.

Правителството планира да генерира 220 мегавата електроенергия за около 6 милиона домакинства до 2017 г. чрез програмата SHS. Всяка система използва слънчеви панели, инсталирани на покрива на индивидуална дома, и на 250-вата панел може да произвежда до 1 киловат мощност на ден. Това може да не звучи много, но това е достатъчно, за да направи голямо влияние в живота на бангладешки граждани, които използват енергията за всичко от светлини, след залез слънце, за да помпи за напояване на култури, за захранване на телевизори за развлечение.

Правителството планира до 2017 г. да може да генерира 220 мегавата електроенергия за около 6 милиона домакинства чрез програмата за ССД. Всяка система използва по един слънчев панел, инсталиран на покрива на всеки отделен дом, като един 250-ватов панел може да произвежда до 1 киловат на ден. Това може да звучи малко, но е достатъчно, за да окаже огромно влияние върху живота на бангладешките граждани, които имат нужда от енергия за осветление, за помпите за напояване на културит, за телефоните, с които поддържат комуникация със света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*