Градските горещи вълни стават по-чести

skyscraper-450793_640

Изключително горещите дни и валежните крайности са станали по-често явление в градските райони през последните 40 години, а броят на застудяванията в градската среда е намалял, сочи ново проучване.

Топлите вълни са се увеличили значително в повече от 200 града по целия свят. Най-голям брой горещи екстреми са настъпили през последното десетилетие.

Повече от половината от населението на света сега живее в градските райони. Затова е особено важно да се разбере как климатът и екстремните климатични явления… променят тези области,“ коментира Вимпал Мишра, водещ автор на изследването.

Броят на хората, които отиват да живеят в градовете, непрекъснато нараства. ООН прогнозира, че до 2050 година цели 70 процента от населението на света ще живее в градовете.

Повишеният брой топлинни вълни има отрицателно въздействие върху здравето на възрастните хора и децата. Понякога екстремните жеги водят до смъртни случаи. По-честите засушавания и наводнения компрометират и водоснабдяването и инфраструктурите.

Бедното градско население, което често обитава зоните с риск от заливания и свлачища, понася най-голямата тежест от последиците от екстремните метеорологични условия.

Градските райони съставляват сравнително малка част от глобалната земна повърхност, но те са в центъра на благосъстоянието, така че вредата върху градската инфраструктура би могла да доведе до потенциално големи икономически загуби“, каза Мишра.

В допълнение към горещите вълни, които траят шест или повече последователни дни, повече от половината от градовете са отчели и увеличение на броя на отделните (индивидуални) изключително горещи дни.

В същото време градските региони отчитат спад на застудяванията. 60 процента от градовете регистрират значителен спад на изключително ветровитите дни.

Проучването е публикувано в журнала Environmental Research Letters и се базира на анализа на 217 градските райони с население над 250 000 души.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*