Apple с планове за гигантски „хъб за данни“, захранван от слънцето

Apple обяви плановете си да инвестира 2 милиарда долара в нов информационен център в Аризона, който ще се захранва изцяло от слънчеви панели.

Технологичният гигант разкри, че се готви да преобразува съществуващото си съоръжение Меса в команден център за своята глобална мрежа от центрове за данни – и планът включва 70MW слънчева ферма!

solar-cells-191686_640

На мястото на съоръжението Меса се намираше фалиралият доставчик на Apple за стъкло – GT Advanced Technologies (GTAT). Предприятието подава заявление за фалит през октомври, което постави в риск повече от 700 работни места. GTAT трябваше да произвежда и доставя ултра-здравото сафирено стъкло за iPhone 6, но в крайна сметка се оказа, че производственият център не успява да отговори на стандартите за качество на Apple.

Губернаторът на Аризона Дъг Дъси заяви, че последните новини са „силен тласък за щата“. „Apple е една от най-иновативните и успешни компании в света“, каза той в изявлението си. „Решението й да изгради своето ново съоръжение в Меса е огромна победа за Аризона и високо признание за нашия благоприятен бизнес-климат и талантлива работна сила“.

Новината бе приветствана и от Greenpeace, която обяви, че решението засилва ангажимента на Apple да се захранва от мощности, използващи 100 процента възобновяема енергия.

Apple остава най-агресивната сред големите ИТ компании в изпълнението на ангажиментите си да стане 100 процента ВЕИ-захранвана и показва на бизнес средите, че слънчевата енергия е готова – тук и сега – да захранва нашата икономика“, заяви старшият анализатор на ИТ сектора в Greenpeace Гари Кук.

Той добави, че решението на ИТ гиганта трябва да насърчи политиците и регулаторите да използват по-активно и по-добре слънчевите енергийни източници Аризона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*