Златна лепенка ще може да захранва носимите устройства

skin_patch_generator.jpg.662x0_q100_crop-scaleФакт е, че все повече хора са все по-зависими от своите смартфони и други малки устройства. Те ни свързват със света около нас и един с друг. Те ни осигуряват възможности за търсене на информация, размяна на съобщения, четене на статии и книги…. Но всички тези функции изискват енергия – респективно батерия.

Постоянната нужда от зареждане на нашите устройства означава, че все по-често разчитаме на мрежата за електричество. Търсенето на алтернативни начини за захранване на мобилните устройства е родилно не една и две идеи в последно време – има какви ли не соларни устройства и портативни вятърни турбини – но голямата цел на учените е да стане възможно нашите устройства да се захранват с човешка енергия – от нашите движения ии топлината на тялото ни.

Нов гъвкав, удобен за носене генератор би могъл да черпи енергия от статичното електричество, което се създава от движенията на хората през целия ден. Той е с размера на пощенска марка и може да се носи досущ като антисептична лепенка, с каквато покриване дребни повърхностни ранички. Лепенката може да се залепи върху кожата и да генерира енергия от триенето върху кожата, докато мускулите се движат в различни посоки.

Създадена от Националния университет на Сингапур, лепенката може да генерира 90 волта напрежение и 0.8 mW при „нежно“ потупване с пръст. Учените тествали лепенката, поставена върху кожата при челюстта и при предмишницата, където движенията от говоренето и от стискането на юмрук са генерирали съответно 7.3V и 7.5V.

Лепенката се състои от 50 нанометра дебел златна филм, който действа като електрод и е положен под силиконов слой, покрит с множество микроскопични „стълбчета“. Тези нано-стълбчета помагат за създаването на по-голяма повърхност на триене.

Засега учените виждат приложението на лепенката като „самостоятелно захранван сензор“, който може да проследи движението и активността на потребителя подобно на сега използваните фитнес-сензори. Това, което би я отличавало, е възможността да се прилага върху всяка област от кожата и да бъде с всякакви размер и форма за максимално удобство.

За в бъдеще обаче учените виждат лепенката като технология, която ще може да захранва по-големи устройства като смарт-часовници и дори смартфони, кето дори би могло да премахне необходимостта тези устройства да имат вградена батерия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*