ЕС умува как да направи електротранспорта „приоритетен“

e-car-plug

Електрическите превозни средства трябва да станат „висок приоритет“, е записано в документ на Европейската комисия, предвиден за предстоящо обсъждане. Той очертава визията за единен енергиен съюз, основан на подобрени енергийни и газови връзки и свободен пренос на горива из целия Европейски съюз.

Някои заинтересовани бизнеси, сред които електро-енергийни дружества, както и множество екологични групи от години настояват за повече внимание към електрическите превозни средства.

Електрифицирането на транспорта трябва да стане основен приоритет, с пълна интеграция на електрическите превозни средства в политиките за градска мобилност и в електрическите мрежи,“ гласи записаното от Комисията, което бе оповестено от Ройтерс.

Опитите да се увеличи делът на биогоривата с цел намаляване на вредните емисии от транспортния сектор се провалиха, след като серия изследвания показа, че първите поколения биогорива може би са по-вредни за планетата в сравнение с конвенционалните изкопаеми горива за транспорта. По-новото поколение биогорива, които не са свързани с изсичане на джунгли или конкуренция със земеделските култури, все още са много по-скъпи от конвенционалните горива.

На този фон защитниците на електрическите превозни средства казват, че – при условие, че електроенергията е произведена от възобновяеми източници – електромобилите са по-добро решение за намаляване на въглеродните емисии на транспортния сектор. Той е отговорен за около една трета от употребата на горива в ЕС. В момента транспортният сектор е почти изцяло зависим от изкопаемите горива.

Група от организации, сред които Eurelectric (сдружение на комунални дружества в ЕС) и редица еко-сдружения, поставят на дневен ред въпроса за включването на електрическия транспорт в дискусиите за подобрените трансгранични енергийни връзки в писмо, изпратено до всички членове на Еврокомисията с дата 1 февруари 2015 г. Датата не е случайна. Намаляването на зависимостта от вноса на изкопаеми горива от страни като Русия и единният енергиен съюз ще са тема на преговори, които ще съберат енергийните министри на ЕС и еврокомисарите в Рига в петък. Дебатът ще бъде последвано от официалното публикуване на стратегия за енергиен съюз в края на месеца.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*