Западно-средиземноморските страни се обединяват за климатичните промени

Страните от западното Средиземноморие призоваха за въвеждането на мащабен план за справяне с увреждането на околната среда и климатичните промени в региона, съобщи АФП.

По време на срещата на така наречените „5+5“ на западното Средиземноморие се събраха министрите на Алжир, Либия, Мароко, Тунис и Мавритания, както и европейските страни Франция, Испания, Италия и Португалия. Малта също е участник в групата, но не беше представена на срещата.

Министрите, които са постигнали общо становище, са твърдо решени да работят заедно за създаването на мащабен план за опазването на Средиземноморието, обясни шериф Рахмани, ръководител на еко-министерството на Алжир, която беше домакин на срещата. „Имаме нужда от обща гледна точка, от общ план срещу глобалното затопляне“, заяви той.

Министрите се споразумяха за партньорство в енергийния сектор за създаване на система за ранно известяване за замърсявания, за да може да се опази морската екосистема. Те призоваха справянето с климатичните промени да се превърне в топ-приоритет за регионалното развитие. Министрите настояват да се създадат програми за подкрепа за страните, които са най-уязвими на вредните въздействия от климатичните промени.

По отношение възобновяемата енергия министрите приветстват идеята за технологичен трансфер към южното средиземноморско крайбрежие.

Следващата среща на министрите е насрочена за 2011 г. в Португалия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*