Apple инвестира $850 млн. в слънчева ферма в Калифорния

Главният изпълнителен директор на Apple Inc Тим Кук заяви, че технологичната компания ще инвестира 850 милиона долара в изграждането на соларен парк в Калифорния, който ще бъде построен със слънчеви панели на First Solar.

Проектът в Монтерей, Калифорния, ще осигурява достатъчно енергия за 60 000 домове, както и за бъдещото седалище на Apple в Купертино, каза Кук по време на технологичната конференция на Goldman Sachs в Сан Франциско.

homepage-slide01

„Ние в Apple знаем, че изменението на климата е реално. Времето за приказки изтече. Сега е време за действия“, добави Кук.

Наречена California Flats Solar, новата соларна електроцентрала ще се простира върху 2900 акра земя. Изграждането се очаква да започне в средата на 2015 г. Инсталацията трябва да бъде завършена до края на следващата година, каза First Solar в изявление.

Apple ще получава електрическа енергия от 130-мегаватов дял от новата електроцентрала по силата на 25-годишен договор за изкупуване. Това е най-големия подобен договор в индустрията за осигуряване на чиста енергия за търговски краен потребител, каза First Solar. Продукция от другите 150 мегавата от електроцентралата ще отиват при Pacific Gas & Electric Co.

Apple вече използва възобновяема енергия за захранването на своите центрове за данни. Миналата седмица фирмата обяви, че ще инвестира 2 милиарда долара в рамките на 10 години, за да преобразува проваления проект за производство на сапфирено стъкло в Аризона в специализиран център за данни, който ще се захранва предимно със слънчева енергия.

Apple все още има доста работа, за да намали своя отпечатък върху околната среда, но другите главни изпълнителни директори на компании от Fortune 500 могат да вземат пример от това, което прави Тим Кук,“ коментира Greenpeace в изявление след анонса на новия проект.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*