Shell: петролният сектор трябва да поеме водеща роля в дебата за климата

oil-106913_640

Петролната индустрия трябва да поеме водеща роля в борбата срещу изменението на климата, за да въведе „реализъм и практичност“ в дебата, заяви висш ръководител на Royal Dutch Shell. Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден също така разкритикува правителствата за това, че на моменти предприемат „контрапродуктивни“ стъпки за намаляване на емисиите на парникови газове.

„Какво можем ние като индустрия да направим, за да помогнем за изчистването на пътя за един по-информиран дебат? В миналото ние смятахме, че е по-добре да си мълчим по въпроса. Аз разбирам тази тактика, но в крайна сметка това не е добра тактика“, каза Ван Бюрден в откъси от реч, която е планирано да даде по време на вечерята на Международната петролна седмица в Лондон днес вечерта.

Екологичните организации обвиниха петролната индустрия, че не прави достатъчно за намаляване на емисиите и увеличаване на използването на възобновяеми горива.

Не можеш да говориш убедително за намаляване на емисиите в световен мащаб, ако, например, си бавен в признаването на изменението на климата; ако подкопаваш призивите за ефективна цена на въглеродните емисии; ако по време на дебата винаги се впускаш в схемата „работни места срещу околна среда“, коментира Ван Бюрден.

Миналият месец Shell подкрепи резолюция, предложена от инвеститори-активисти, която цели да задължи компанията да признае рисковете от изменението на климата чрез подобряване на прозрачността.

Аз съм наясно, че доверието в индустрията е проблем. Стереотипите, които не дават видимост на ползите, които нашата индустрия носи на света, са късогледство. Ала ние трябва да погледнем критично на себе си“. Висшият мениджър от Shell подчерта и, че секторът трябва да се старае по-малко да страни от проблема и да участва по-натоятелно в дебатите. „Ние трябва да направим така, че гласът ни да бъде чут“, заяви шефът на Shell.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*